Monday, April 7, 2014

KUZU ETLİ ŞEVKETİ BOSTAN YEMEĞİ (EGE BÖLGESİ)





Malzemeler:

* 500 gr yıkanmış ayıklanmış ve doğranmış şevketi bostan sebzesi

* 200 gr kuşbaşı kuzu et

* 1 tane yemeklik kıyılmış kuru soğan

* 2-3 diş doğranmış sarımsak

* 1 küçük ince doğranmış kırmızı biber

* 1 yemek kaşığı tereyağ veya zeytinyağı

* Tuz ve baharat çeşitleri





Yapılışı:

* Geniş bir tencereye 1 su bardağı kadar su koyun

* Etleri içine koyun pişirin

* Suyu çeken etlere yağı koyun ve kavurun

* Etlerin üzerine soğanları ilave edin ve kavurun

* Kavrulan malzemelere şevketi bostan sebzesini doldurun

* Sebzelerin üzerine biraz tuz atın

* Tencerenin kapağını kapatın

* 5 dakika bu şekilde sebzeler suyunu salsın

* Sebzelere 1,5 su bardağı sıcak su ilave edin

* Sebzeler yumuşayana kadar pişirin

* Tuz ve baharatlarını ilave edin

* Sıcak sıcak servis yapın

* Afiyet Olsun.





NOT:

* Şevketi Bostan bitkisi Ege yöresinin en meşhur otlarındandır.

* Şevketi bostan sebzesi köklü ve dikenli bir bitkidir.

* Ayıklarken ve doğrarken mutlaka eldiven kullanın

* Sebzeyi ayıklarken kenar dikenlerini kenarlardan biraz alın

* İsteyen dikenleri ile pişirebilir

* Kalın,sert ve taze olmayan diken kısımlarını soyun iç kısmını yemeğe doğrayın





* İzmir ve bölgesinin çok kullandığı bir sebzedir.

* Etlisi,zeytinyağlısı, kavurması,terbiyelisi yapılmaktadır.





* Terbiyelisini yapmak isteyen bu şekilde yapıp terbiye yapabilir.

* Tuz,yağ ve baharat miktarları size kalmıştır.




* İsteyen düdüklü tencerede yapabilir.

* İsteyen içine biraz bulgur atabilir.





* Kuzu eti çok yakışıyor.

* İsteyen kıymalı yapabilir.

* İsteyen tavuk eti ile yapabilir.





İNSAN UÇURUMUN KENARINA GELMEDEN KANATLANMAZ.

No comments:

Post a Comment